Microblading ögonbryn – Läs detta innan du väljer microblading!

Ska du tatuera dina ögonbryn eller kanske en annan del av kroppen där du har drabbats av håravfall? Idag finns det flera moderna tekniker som gör det möjligt att skapa en illusion av hår. Du måste alltså inte transplantera hår för att till exempel fylla ut på platser där det börjar bli tunt på ett sätt som inte känns bra för dig.

Det finns till exempel Tricho pigmentering sin är en estetisk teknik som du kan använda dig av för att få en optisk illusion av hår. En del kallar detta för hårtatuering eller ögonbrynstatuering. Men Tricho-tekniken är inte som microblading med fokus på dina ögonbryn.

Tricho och microblading är båda en form av tatuering

Det finns förstås likheter mellan microblading för ögonbryn och Tricho-tekniken som är mer för problem med håravfall. Det är till exempel att de båda tillför färg så att det ser ut som att det finns hår där det inte gör det.

Dessutom är båda teknikerna övergående. Det blir alltså inte ett permanent resultat och det är ju faktiskt bra. När du tatuerar dina ögonbryn så kan det ju mycket väl bli så att du ångrar dig. Då är det skönt att veta att den pigmentering som använts tids nog kommer att försvinna!

En annan sak som dessa metoder har gemensamt är att de båda fungerar för ytligare delar av huden. Inte som vanlig tatuering som går ner på djupet där den blir permanent.

ögonbryn tatuering

Den stora skillnaden mellan Tricho och microblading är: Tricho pigmentering är framtaget för att jobba med huden i hårbottnen vid håravfall. Microblading är till för att skapa och forma ögonbryn som du blir nöjd med.

Om du lider av trikotillomani eller alopecia areata så är det förstås så att du även behöver hjälp med att tatuera ögonbrynen eftersom håret faller av. Då kan vanlig ögonbryn tatuering fungera fint för dig men du kan förstås kontakta en klinik som erbjuder Tricho för att se om de kan hjälpa dig med håravfall i ögonbrynen.

Du kommer att behöva flera ögonbrynstatueringar!

Notera att kliniker som erbjuder microblading kallar detta för tatuering av ögonbryn som är permanent. Men när du läser det finstilta så ser du att det inte alls är frågan om permanent. Detta finns inte på denna marknad!

Sanningen är att microblading är semipermanent och därmed så kan du inte räkna med att behandlingen håller mer än 3 års tid. Om du vill ha samma färg som framträder efter din första ögonbrynstatuering ska dy fylla på med jämna mellanrum. Räkna med en gång per år för att det ska se snyggt ut.

tatuering ögonbryn

Viktigt att vänta två veckor för att se resultat

När du precis har tatuerat dina ögonbryn så kommer det att se väldigt mörkt ut. Det beror på att man faktiskt har gjort små skåror i din hud för att applicera pigment med den färg som passar dig. Det kommer att ta minst 2 veckor innan du ser det faktiska resultatet.

Bli alltså inte stressad för att det ser för mörkt ut direkt efter microblading. Det är normalt och något som de allra flesta upplever!

Är microblading av ögonbryn för dig?

Ögonbryn microblading är något som alla kan använda sig av men det betyder ju inte att metoden passar alla! Precis som att det finns olika typer av brun-utan-sol-produkter så kan du välja olika vägar till de perfekta ögonbrynen.

Välj microblading för ögonbryn du vill ha:

 • Ett naturligt resultat
 • Komforten av att inte behöva fylla ut ögonbrynen med färg varje morgon
 • Vackra ögonbryn utan smink
 • Lika vackra ögonbryn på morgonen som efter träning
 • Ögonbryn med färg som matchar ditt hår och din hudfärg

Det kommer att göra lite ont

Att säga att det inte känns att göra ögonbryn microblading är att ljuga. Du lär inte gråta av smärta men betänk att det tar 2 timmar och att det hela tiden är lite irriterande. När du är klar med proceduren så kan det blir lite rött omkring platsen där du har fått behandlingen men det brukar lägga sig snabbt.

Här kan du se microblading, steg för steg:

 

Uppoffringar som förberedelse inför microblading behandling

För att kunna behandla dig med tekniken som skapar den optiska illusionen av hår i dina ögonbryn så får du låta bli vissa saker dagen innan och direkt före din microblading av ögonbryn.

Dagen innan ska du inte sola och du ska undvika andra estetiska behandlingar i ansiktet även om de inte rör dina ögonbryn. När du väl vaknar på morgonen innan din behandling så ska du inte dricka kaffe, te eller energidryck.

Alkohol ska du till och med låta blir två dagar före din ögonbrynstatuering! Det kan nämligen öka risken för blödning vilket du inte vill ha då det kommer att skåras i dina ögonbryn om än så tunt!

Ta inte värktabletter med aspirin som är blodförtunnande. Heller inte med acetylsalicylsyra. Om du är rädd för smärtan ska du fråga personen som kommer att utföra behandling vad som kan göras.

Vilka uppoffringar får du göra efter att ha genomfört ögonbryn tatuering?

När behandlingen är klar ska du inte sminka dig över ögonbrynen på en veckas tid. Du kan eventuellt fortsätta använda krämer och arganolja men fråga om detta! Du vill ju inte öka risken för infektioner i huden genom att använda produkter som kan irritera och dessutom tillföra din hy bakterier.

Några saker du ska undvika efter ögonbrynstatuering är:

 • Pool-bad
 • Bastubad
 • Solning (låt blir solarium på en månad!)
 • Träning (svett kan verka irriterande och leda till infektion, vänta 7 dagar med detta)
 • Klia ögonbrynen, rör så lite du kan under veckan efter din microbladingbehandling
 • Inte plocka på skorpor som kan uppstå där du har behandlats

Du kan tvätta området med sterilt vatten som du har kokat och detta tillsammans med en bra olja eller kräm med vitamin A och E kan lindra eventuell klåda.

ögonbrynstatuering

Sist men inte minst måste vi tala om vem som absolut inte ska få microblading av ögonbryn:

 1. Gravida
 2. Ammande kvinnor
 3. Diabetiker
 4. Den som får kemoterapi
 5. Om du är sjuk med virus eller annan sjukdom
 6. Epileptiker
 7. Den som fått transplantat av organ
 8. Hjärtsjuka med pacemaker
 9. Vid hudproblem som akne, solbränna eller psoriasis där du vill tatuera huden
 10. Den som använt Isotretinoin under senaste året

Har du dålig hälsa eller om du åker på en förkylning ska du avboka din ögonbrynstatuering! Det gäller att du är frisk när du kommer in för proceduren.

Är det farligt med microblading och andra frågor…

 1. Är det farligt med microblading?

Nej, om den utförs med god hygien så är det inte farligt. Dessutom ska du vara noga med rätt eftervård så att du inte drabbas av infektion i huden.

 1. Hur länge håller microblading?

Det kan hålla i upp till 3 år men du behöver antagligen fylla på efter ett års tid.

 1. Kommer jag att få sårskorpa på mina ögonbryn?

Ja, men det lär inte bli så mycket och om du inte kliar och skaver av så är detta snart borta.

 1. Kan jag byta färg från tidigare permanent smink behandling?

Ja, du kan byta färgen med microblading men tala om från start att du vill göra detta.

 1. Är pigmenten giftiga?

Nej, det här är en naturlig behandling utan gift.

 1. Hur får jag rätt färg?

Du får hjälp med att välja rätt färg för dina ögonbryn av den som utför behandlingen.

 1. Vad kostar microblading?

Räkna med några tusen kronor för en behandling som inkluderar 1-2 besök.