Med teleskoplastare får vi bättre hälsa inom industrin

Med bra maskiner så blir arbetssituationen inom industrin bättre. Ett gott exempel på detta är teleskoplastare som används för allt från lyft av jordbruksprodukter till förflyttningar av tunga industrimaskiner. Det är förstås inte så att man hade försökt flytta en traktor för hand men utformningen av de moderna liftarna drar ner på riskerna för skador.

Det kan vara farligt att jobba inom industrin

Det sker cirka 6 dödsfall per år inom industrin till följd av arbetet på industriarbetsplatser. Men det är förstås många mer som får arbetsskador som beror på att man jobbar på sätt som inte är bra för hälsan. Det här betyder att maskiner som används för att lyfta och flytta på saker inte bara måste klara lyften.

Utöver styrka så ska de går att kontrollera på ett sätt som garanterar säkerheten på arbetsplatsen. Arbetsgivare inom industrin fokuserar inte bara på friskvård som skrattyoga för att anställda ska må bra. De måste också ha tydliga säkerhetsföreskrifter för att man ska kunna jobba med de moderna maskinerna på ett korrekt sätt.

telskoplastare industri

Teleskoplastare är mångsidiga

En teleskoplastare kan användas på många olika sätt. Den är gjord för att hjälpa till med tunga lyft och arbeten som annars varit svåra att utföra.

Det går att använda en teleskoplastare för att:

  • Hantera material
  • Jobba med anläggning
  • Lyfta personer i korg
  • Köra fram i tuff terräng
  • Ploga snö

Med fyrhjulsdrift är det inte svårt att komma fram där arbetet ska ske. Det här innebär att personer som ska ta hand om jobbet kan röra sig på ett ergonomiskt sätt. De behöver inte klättra över åkrar, uppför stolpar eller göra annat som skulle kunna innebära livsfara.

Med en teleskoplastare eller en skylift som de populära Manitou liftar som används flitigt inom svensk industri så kan man komma åt utan att skapa en ranglig byggställning. Det kan göra stor skillnad.

Så länge som den som kör teleskoplastaren har intyg för detta och alla medarbetare vet vad som gäller så är denna form av lift en mycket god investering i arbetsplatsens arbetsmiljö.

Viktigt med god kombination av redskap och personlig ergonomi

Precis som att du satsar på att träna regelbundet på gym för att vara i god form så är det viktigt att man satsar både på redskap och den personliga ergonomin. Det är viktigt att anställda som ska jobba med maskinerna inom industrin förstår sambandet mellan god hälsa och korrekt hantering av redskap som teleskoplastare.

Utbildning är ett måste och när man gemensamt ser på hur maskiner kan användas på ett smart sätt så kan det göra underverk för arbetsplatsen. Inom industrin behöver det inte alls vara så att hälsan blir nedsatt bara för att det är tungt och fullt av farliga maskiner. Tvärtom så kan vi se att den nya tekniken och bättre kunskap om hälsa på jobbet leder till förbättringar för anställda.