Eksem i underlivet – Effektiv eksem i underlivet behandling

Det finns platser på kroppen som kan kännas lite svåra att klia på var som helst. Detta såvida du inte är en hund. Om du har drabbats av eksem i underlivet så vill du bli av med detta illa kvickt. Men vad finns det för eksem i underlivet behandling?

Vad är eksem i underlivet?

Genitala eksem ser ut ungefär som eksem som uppträder på andra delar av kroppen och de klassas som en inflammatorisk hudsjukdom. Men på grund av underlivets känsliga karaktär så kan det vara särskilt obehagligt och ibland pinsamt för den som drabbas av underlivseksem. Att ha klåda i underlivet är verkligen inte som att ha klåda på en arm!

Eksem i underlivet kan påverka hela blygdområdet, huden mellan låren och ibland också skinkorna. Det är inte en sexuellt överförbar sjukdom utan snarare en hudsjukdom som uppstår på grund av olika triggers. Men det kan ju vara svårt att veta om det verkligen är eksem eller något annat.

irritation
Klåda i underlivet där du inte kan klia offentligt kan bli otroligt plågsamt

Orsaker och utlösare till genital eksem

Även om den exakta orsaken till eksem i underlivet fortfarande är oklar så vet vi att vissa faktorer utlösa eller förvärra genitaleksem. Du vet säkert själv när det blir värre som då du har använt en viss tvål eller ätit något som du reagerar med eksem på.

Exempel på sådant som kan utlösa eksem är:

Irriterande ämnen: Tvål, rengöringsmedel, schampon och vissa lotioner kan irritera huden och leda till eksem.

Allergener: Vissa ämnen, som latex eller specifika ingredienser i personliga hygienprodukter, kan orsaka allergiska reaktioner som visar sig som eksem.

Friktion: Åtsittande kläder och särskilt tyger som inte andas kan orsaka friktion och förvärra eksem.

Stress: Emotionell stress har kopplats till eksemuppblossningar, inklusive i underlivet.

stress
Stress kan också vara något som utlöser eksem

Hormonella förändringar: Vissa kvinnor kan uppleva uppblossningar av genital eksem under vissa perioder av sin menstruationscykel.

Symtom på underlivseksem

Genitala eksem kan ge en rad symtom som kan variera i intensitet:

  1. Rodnad och inflammation i de drabbade områdena
  2. Klåda som kan vara svår och ihållande
  3. Torr, flagnande hud eller fjällande fläckar
  4. Små, upphöjda stötar som kan läcka vätska vid punktering
  5. Svullnad i de drabbade områdena

På grund av platsen kan symtomen förvärras av aktiviteter som promenader eller fysisk träning. Om du har en japansk toalett och flera gånger per dag riktar en hård vattenstråle mot området så kan det också förvärra tillståndet trots att det bara är vatten.

Diagnos

Om du misstänker att du har genital eksem är det viktigt att konsultera en hudläkare eller allmänläkare. De kan ofta diagnostisera eksem genom att undersöka huden. I vissa fall kan de ta ett hudplåstertest för att utesluta allergier eller andra hudåkommor som psoriasis.

eksem på huden

Behandlingsalternativ för eksem i underlivet

Att hantera genital eksem involverar ofta en kombination av livsstilsförändringar och mediciner. Precis vad som kommer att fungera bäst för dig beror på flera olika saker. Det är inte så att alla får eksem av samma orsak. En stor hjälp är att försöka utreda när du fick eksemet och vad som förändrades i ditt liv då. Kanske började du med heets eller snus alldeles innan eksemen dök upp. Eller så hade du det extra stressigt.

Att ställa den här typen av frågor kan leda till att du faktiskt på egen hand inser vad det är som triggar eksemet i underlivet. Det första du gör är givetvis att ta bort det som irriterar för att sedan jobbar med en bra metod för läkning. Om det är så att du inser att det handlar om emotionell stress till exempel för att du inte mår bra på jobbet så kan det ju vara dags att börja se på möjligheten till en ny arbetsplats.

Några möjliga eksem i underlivet behandlingar:

Kortikosteroider: Det finns kortikosteroider som är antiinflammatoriska krämer eller salvor som ordineras för att minska inflammation och klåda. Men på grund av underlivets känslighet är det viktigt att använda dem enligt instruktioner från en läkare.

Mjukgörande medel: Dessa fuktgivande behandlingar hjälper till att lugna huden, minska torrhet och ger en skyddande barriär.

Undvik irritation: Välj milda, oparfymerade tvålar och rengöringsmedel. Överväg att bära underkläder i bomull som andas och undvik åtsittande kläder.

Antihistaminer: Dessa kan hjälpa till att minska klåda. Särskilt på natten.

Stresshantering: Tekniker som meditation, yoga eller rådgivning kan hjälpa till att minska uppblossningar om stress är en bidragande faktor.

Genitala eksem är, även om de är obehagliga, ett behandlingsbart tillstånd. Det är avgörande att jobba med en kombination av medicinsk behandling och livsstilsanpassningar. Kom alltid ihåg att om du misstänker att du har genital eksem eller någon annan hudsjukdom i underlivet så är det första och mest avgörande steget att söka råd från en läkare. Då kan du få vägledning skräddarsydd efter dina specifika tillstånd och behov.

eksem i underlivet behandling
Ska du behandla med medicin eller genom att ändra livsstil?

Effektiv eksem i underlivet behandling – fler alternativ

Utöver kortikosteroider och mjukgörande medel så finns det fler alternativ för eksem i underlivet behandling. Några av dessa är:

Kalcineurinhämmare

Dessa är icke-steroida krämer som till exempel Elidel som är till för att minska inflammation och rodnad. Takrolimus och Pimekrolimus är exempel på kalcineurinhämmare. De är särskilt användbara för områden där hudförtunning kan vara ett problem.

Användning: Som med all medicin är det viktigt att följa läkarens anvisningar om hur ofta appliceringen ska ske.

Fototerapi

Fototerapi innebär att huden utsätts för ultraviolett (UV) ljus under medicinsk övervakning Smalband UVB är den vanligaste formen som används för eksem. Det kan vara effektivt men används mindre vanligt vid genital eksem på grund av områdets känsliga natur.

Du bör förstås säkra dig om att det inte rör sig om farliga eksem:

Regelbundna kontroller

Eksem kan ibland förväxlas med andra hudåkommor så det är klokt att få periodiska konsultationer. En hudläkare kan säkerställa att diagnosen förblir korrekt och att behandlingen är effektiv.

Genitala eksem, liksom andra former av eksem, kan vara ett kroniskt tillstånd med perioder av uppblossningar och perioder då eksemet försvinner. Även om det kanske inte alltid går att bota så är det säkert hanterbart. En kombination av medicinska behandlingar, livsstilsjusteringar och regelbundna medicinska konsultationer kan avsevärt förbättra livskvaliteten för dem som lever med detta tillstånd. Sök alltid professionell vägledning anpassad efter dina individuella förutsättningar och behov.

Här är en tabell som jämför några vanliga behandlingar för genital eksem på:

Behandling Beskrivning Fördelar Nackdelar
Topisk steroidkräm Receptbelagd eller OTC-krämer som innehåller kortikosteroider för att minska inflammation och klåda. Snabb lindring av symtom. Långvarig användning kan leda till hudförtunning, återkommande försämring vid avslutande och potentiella biverkningar.
Återfuktande krämer Krämer eller salvor utan recept för att hålla huden återfuktad och minska torrhet. Lugnar och återfuktar huden. Kan inte ge omedelbar lindring från klåda och inflammation.
Topiska kalcineurinhämmare Receptbelagda krämer (t.ex. tacrolimus, pimecrolimus) som minskar inflammation utan kortikosteroider. Effektiva för känsliga områden; färre biverkningar än kortikosteroider. Kan orsaka en brännande känsla vid applicering, och långsiktig säkerhet är fortfarande under utredning.
Antihistaminer Över disk eller receptbelagda orala läkemedel som kan hjälpa till att minska klåda och inflammation. Kan förbättra sömnen genom att minska klåda. Vissa antihistaminer kan orsaka sömnighet.
Våta omslag Applicera ett fuktigt lager kläder eller bandage över topiska behandlingar för att låsa in fukt. Ökar effektiviteten av topiska behandlingar. Kan vara besvärligt och obekvämt.
Undvikande av irriterande ämnen Identifiera och undvika utlösare eller irriterande ämnen som förvärrar eksem. Förhindrar upptrappning och hjälper till att bibehålla remission. Kan vara svårt att identifiera och eliminera alla utlösare.
UV-behandling (fototerapi) Kontrollerad exponering för ultraviolett (UV) ljus, vanligtvis utförd i en medicinsk miljö. Effektivt för svåra fall. Kräver specialutrustning och medicinsk övervakning. Kan öka risken för hudcancer vid långvarig användning.
Immunosuppressiva medel Receptbelagda läkemedel (t.ex. cyklosporin) som hämmar immunförsvaret för att minska inflammation. Reserverade för svåra, icke-responsiva fall. Allvarliga potentiella biverkningar och övervakning krävs.
Biologiska läkemedel Injicerbara läkemedel (t.ex. dupilumab) som riktar sig mot specifika immunvägar som är involverade i eksem. Mycket effektiva för måttliga till svåra eksem. Dyrt och vanligtvis reserverat för svåra fall som är svåra att behandla. Kan ha potentiella biverkningar.

Observera att valet av behandling bör göras i samråd med en sjukvårdsprofessionell som kan utvärdera din specifika situation och medicinska historia för att bestämma det mest lämpliga tillvägagångssättet. Dessutom kan effektiviteten och säkerheten hos behandlingar variera från person till person.

bli galen
Du bör behandla eksemet om du inte vill bli galen!

Naturliga behandlingar av underlivseksem

Det finns många medicinska behandlingar tillgängliga för eksem i underlivet men en del föredrar att utforska naturläkemedel. Om du använder en naturlig ansiktsmask så kanske du vill behandla klåda med liknande ingredienser.

Här är en titt på några naturliga behandlingar av eksem i underlivet:

Aloe vera gel: Aloe vera är känd för sina lugnande egenskaper och kan hjälpa till att minska inflammation och lindra klåda. Se till att du använder ren aloe vera gel utan tillsatta ingredienser.

Kokosolja: Fungerar som en naturlig fuktighetskräm och kan ge lindring för torr och kliande hud. De antiinflammatoriska egenskaperna kan hjälpa till att minska inflammation.

kokosolja

Havregrynsbad: Havre har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. Ett kolloidalt havregrynsbad kan hjälpa till att lindra klåda och irritation.

Calendula kräm: Härrör från ringblommor, ringblommor har antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper vilket gör den lämplig för irriterad hud.

Kamomill: Denna ört används ofta för sina lugnande effekter. Ett te-bad med kamomill eller användning av krämer som innehåller kamomill kan lindra eksemsymptomen.

Trollhassel: Känd för sina antiinflammatoriska egenskaper kan trollhassel hjälpa till att minska klåda och inflammation.

Obs: Innan du applicerar något naturligt botemedel direkt på underlivet är det viktigt att utföra ett litet test på en annan del av kroppen för att kontrollera om du får allergiska reaktioner. Rådgör också med en kunnig person innan du påbörjar någon ny behandling.

Kiropraktiskt perspektiv på eksem

Kiropraktorer fokuserar främst på diagnostik och behandling av neuromuskulära störningar genom manuell justering och manipulation av ryggraden. Medan kiropraktisk vård inte direkt behandlar hudtillstånd som eksem så tror vissa kiropraktorer att ryggradsjusteringar kan förbättra det övergripande välbefinnandet och i sin tur stärka immunförsvaret.

Detta stärkta immunförsvar kan potentiellt hjälpa kroppen att reagera bättre på inflammatoriska tillstånd som eksem. Vissa kiropraktorer kan också närma sig hälsa ur ett holistiskt perspektiv och föreslå kostförändringar, kosttillskott eller andra livsstilsförändringar för att minska inflammation i kroppen.

Här är råd från en kiropraktor för hur du kan behandla eksem:

Det är dock viktigt att notera att även om vissa patienter kan uppleva lindring av eksemsymptom med kiropraktiska justeringar eller råd så är bevisen för detta anekdotiska. Det finns inga starka vetenskapliga bevis för att kiropraktisk vård kan behandla eller lindra eksem. Rådgör alltid med en hudläkare eller din familjeläkare om eksem och dess behandling.