Är du redo att starta egen klinik?

Det är många som drömmer om att starta en egen klinik. Kanske gör du det redan då du är klar med din utbildning. Oavsett om du tänker dra igång eget efter många år som anställd eller förbereder för din klinik under din tandvårdsutbildning så bör du fundera på om du är redo för att driva eget.

Kommer du att klara kostnaderna?

Det är inte billigt att dra igång en egen klinik. Både lokal och utrustning kommer att kräva en större investering. Du kan se på möjlighet till leasingavtal så att du inte behöver betala hela summan för utrustning som är mycket dyr. Med leasing kan du till sist äga den med hjälp av rimliga avbetalningar.

Även om du planerar att öppna en klinik med icke invasiva behandlingar så lär det behövas en hel del material och utrustning för att du ska kunna jobba. Se på kostnader och hur du kan få ner dessa utan att tumma på den kvalitet som du vill erbjuda.

Även mindre utrustning kan innebära en stor kostnad

Egen verksamhet kräver mer arbete än en anställning

Du har hört den kommentaren förr och visst kan du förstå att du måste lägga ner mer tid och energi på ett eget företag. Då du ska sköta microblading av ögonbryn och ta hand om bokföring så kan det bli mycket.

Okej, bokföring kan du ju lägga ut på revisor men det betyder inte att du kan släppa det administrativa. En egen klinik ger större frihet men kräver också ansvar. Det blir längre arbetsdagar och det särskilt i början.

När du kan börja anställa fler så kanske du kan dra ner på dina arbetstimmar. Men detta är sällan något du kommer att kunna göra från start om du inte har en solid affärsplan och tidigare erfarenhet av att jobba med personal.

Var medveten om att tiden du lägger på din klinik kommer att tas från andra aktiviteter. Om du har familj och barn så måste du vara bra på att planera för att få detta att fungera. Dessutom ska du fundera på om du är redo att axla hela ansvaret själv. Kanske blir det bättre att öppna en klinik med en person till så att ni kan hjälpa varandra med verksamheten.

Jobba ensam eller med en partner

Att dra igång egen klinik tillsammans med en person till kan vara mycket smart. Då blir det inte så ensamt. När du jobbar helt ensam så kan det ju bli sträckor av tid då du känner att det är svårt att klara jobbet på egen hand. Både då det kommer kunder och då det inte gör det.

Med en person vid din sida så kan det hela fungera på ett mycket smidigare sätt. Ni kan komplettera varandra på ett smart sätt. Du kanske är tandläkare och din partner tandvårdshygienist. På så vis kan ni starta en komplett klinik med allt som behövs för att erbjuda klienter bästa tandvården i ert område!