E-cigaretter utan nikotin kan vara en lösning

Du kanske har hört talas om vape eller vejp som är det engelska ordet för svenskans E-cigaretter. Det är helt enkelt en elektronisk cigarett som är batteridriven och som inte innehåller tobak. Istället så förångas en vätska vilket ger känslan av att röka.

E-cigaretter utan nikotin kan vara en lösning då det är svårt för dig att sluta röka. Känslan är som att röka vanliga cigaretter. Men naturligtvis är det skillnad mellan en vanlig cigarett och en E-cigarett.

En E-cigarett kommer med ett uppladdningsbart batteri, en för-ångare och en vätsketank. Det finns också engångs-e-ciggar som du kan köpa då du redan har all utrustning.

För-ångaren är det som omvandlar vätskan, som också kallas e-juice eller vape juice, till ånga. Ångan är i stort sett luktfri så det här stör inte de som finns omkring dig. Om du vejpar ska du dra längre och långsammare bloss än med en vanlig cigarett för att få ut det yttersta av cigaretten. Det kallas för MTL vape, som betyder Mun-Till-Lunga-teknik.

Nikotinfri e-juice finns i olika smaker

Det finns tusentals av olika smaker för de flesta modeller av nikotinfri vape. Du köper en bas-smak som även kallas för shortfill och är nikotinfri. Det gäller att pröva sig fram och det bästa är att gå in på en försäljares hemsida för att undersöka alla produkter som finns idag.

Exempel på smaker är:

  • Frukt
  • Tobak
  • Kryddor
  • Surt
  • Mjölk!

E-juicen kan du köpa färdigblandad eller så får du blanda den själv. Vätskan som används har många namn så det kan vara bra att känna till att e-juice, e-vätska och e-liquid är samma sak.

E-juicen finns också i olika typer av blandningar. En är VG bas som är vegetabilisk glycerin som ger mycket ånga och en dov söt smak. För den som inte vill ha ånga med mycket smak passar detta bra. Det finns också E-juice med PG bas som är propylene glycol vilket ger lite mer smak och riv i halsen.

Det finns också en blandning av VG och PG bas som ger mycket ånga och smak. Tänk på att du bör välja något som passar dig för att det här ska kunna fungera som en icke-invasiv behandling mot rökning.

Om du inte gillar smaken och känslan med E-cigaretter så är ju risken större att du får återfall och börjar med vanliga cigg igen.

vape i hand

Är det dyrt med e-cigaretter?

En automatisk e-cigarette är enligt många bekvämast eftersom inställningarna är automatiska. Den här modellen går på 200 kronor och uppåt. Det kan bli lite dyrare om vätskakapaciteten och kvalitén är större.

Det finns också reglerbara vapes som passar till nybörjare och vana som gillar att göra egna inställningar. Med dessa kan du ställa in saker som värme, watt och volt. Kostnaden för en reglerbar e-cigarette brukar ligga på omkring 400 kronor. Normalt sett har den här modellen ett säkerhetsskydd inbyggt.

För-ångaren bör bytas ut ett par gånger i månaden för att smaken ska behållas och du måste också köpa ny e-juice då och då. När du väl har köpt din e-cigarett hamnar dagskostnaden på ungefär 5-14 kronor beroende på hur mycket du använder den.

Summering

E-cigaretter kan vara en god lösning när du vill sluta röka. Det här kan ge flera fina effekter som att du får bättre andedräkt och att du orkar mer. För dig som är väldigt beroende av själva handlingen att hålla i en cigarett och dra in rök så kan detta vara ett gott alternativ. Särskilt när du hittar en god smak som du tycker om!

Dessutom så är det ju så att undersökningar har visat att fler går över till snus från cigaretter. Då kan det förstås vara bättre att byta snuset mot vape. Vapen kommer ju inte att borra hål i din läpp.