Känn dig lugn med en plan för krisen

Vad gör du om det blir krig, strömavbrott eller om ditt område drabbas av en naturkatastrof? I Sverige är vi vana vid att det mesta fungerar som det ska. Ett elavbrott på flera dagars tid mitt i vintern kan leda till stora problem då människor inte är förberedda på detta.

Se till att du har rätt utrustning

I digitala nyheter kan du läsa om nya innovationer och produkter som du kan använda för att känna dig säker och trygg. Idag finns det flera olika sätt att få kraft på. Det är inte bara batterier som gäller. Du kan ha en mindre solcell som du sedan laddar allt från mobil till radio med.

Uppdatera din nödutrustning med jämna mellanrum. Den bör ha saker som gör det möjligt för dig att klara av mörker, kyla och situationer där du behöver få kontakt med andra för att till exempel hitta vägen till skyddsplats.

Bara det att du är väl förberedd och vet vad du ska göra om du står utan vatten i flera dagars tid är något som kan bidra till bättre hälsa. Detta helt enkelt för att du slipper känna oro. Det finns något som kallas för hälsoångest och den som är väldigt orolig för vad som kommer att ske i framtiden kan faktiskt behöva hjälp för att bli frisk igen.

Det du behöver är inte lyx

När du planerar ditt nödkit så bör du tänka igenom vad du behöver. Att kunna träna hemma kan vara en sådan sak. Om du behöver en lampa extra eller pannlampa för att kunna ge dig ut och springa i mörkret så bör du ha detta redo. Genom att leva så nära din norm som möjligt blir det lättare och hälsosammare att hantera en kris.

varma strumpor
Har du varma strumpor redo?

Var synkad med grannar och familj

Det finns studier som visar att social samvaro skyddar vår hälsa. Det här blir extra viktigt i en pressad situation. Om du är väl synkad med grannar och familj för hur ni ska hantera en kris så kommer det att kännas bra. Tillsammans är ni mycket starkare och alla kan bidra med det de har för att göra situationen lättare att ta sig igenom.