Heets eller snus, vad är säkrast för din hälsa?

Att sluta röka är klokt men hur ska du lyckas med detta på ett enklare sätt? För många så blir det aktuellt med snällare alternativ som snus och Heets cigaretter. Heets smaker och snus smaker kan göra rökslutet riktigt trevligt men vad ska du välja?

För att hjälpa dig att välja Heets eller snus så ska vi kika lite närmre på de här tobaksprodukternas funktion, användning, hälsoaspekter och variationer.

Heets och snus funktion

Heets iqos och svenskt snus är båda former av rökfria tobaksprodukter. De är designade för att användas utan att det behövs en tändare eller tändstickor. Detta eftersom de inte kräver förbränning för att frigöra nikotin.

Istället förlitar de sig på olika andra metoder för att frigöra nikotin, såsom uppvärmning (när det gäller Heets) eller jäsning (när det gäller snus). Sedan är det ju två helt olika saker att suga i sig rök och att lägga en påse med snus under läppen.

Direkt kontakt med tandköttet är under kritik men så är också de ämnen som du inhalerar med Iqos Heets. Dessutom finns det ju så kallat vitt snus som inte alls anses vara farligt för vare sig tänder eller tandkött. På röksidan har vi e-cigg utan nikotin som inte är beroendeframkallande.

Såhär fungerar Heets:

Användning av snus och Heets cigaretter

Heets cigaretter används med en enhet som kallas IQOS. Den värmer upp tobakspinnen för att frigöra nikotinhaltig aerosol. Användare andas in aerosolen som levererar en dos nikotin till blodomloppet. Heets cigg är enkla att använda och känns förstås en hel del som vanliga cigaretter eftersom du röker med inhalering.

Svenskt snus, å andra sidan, placeras vanligtvis i munnen. Det läggs mellan överläppen och tandköttet. Nikotinet absorberas genom slemhinnorna i munnen. Här har vi ingen rökning så du får fria händer och behöver inte lämna rummet för att fylla ditt nikotinbehov. Perfekt om du är på brunch i Stockholm på en rökfri restaurang med en vän som kan bli fysiskt aggressiv av lukten av tobaksrök!

ansiktsmasker
Med två ansiktsmasker på blir det onekligen lättare att använda snus!

Igos Heets och snus hälsoaspekter

Både Iqos Heets cigg och svenskt snus anses vara mindre skadliga alternativ till att röka vanliga cigaretter. Det finns dock fortfarande vissa hälsorisker förknippade med användningen av rökfria tobaksprodukter. Dessa risker inkluderar beroende av nikotin, oral cancer och tandköttssjukdomar.

Dessutom kan Heets släppa ut skadliga kemikalier vid upphettning och svenskt snus kan öka risken för cancer i bukspottkörteln. Om vi måste kora en av dessa två som bäst vad gäller hälsan så blir det ändå snus. Detta eftersom du kan välja ett nikotinfritt alternativ som dessutom inte är farligt för tänder och tandkött.

Med tanke på smakupplevelse – Heets smaker och snus smaker

Det finns Heets smaker inom olika kategorier som tobak, mentol och olika frukt- och örtsmaker. Detta kan dock inte jämföras med det utbud du har av snus och nikotinpåsar med smaker. Här har du en explosion av möjligheter.

Det vita snuset finns i allt från dryckessmaker till naturliga inslag av bär och frukt. Det finns förstås också tobakssmaker av olika slag. Om du är petig vad gäller smak har snus med att erbjuda än Iqos cigaretter.

heets cigaretter
Heets finns inte i lika många smaker som snus

Popularitet kan vara en ledtråd

Inte för att vi på Drstjd.com tror att popularitet är synonymt med hälsa. Det kan vara precis tvärtom. Fast hur populär en produkt som ska användas istället för skadlig cigarrettrökning är kan ändå vara en fingervisning att beakta.

Svenskt snus är en populär rökfri tobaksprodukt i Sverige och resten av världen. Just i Sverige så har ju denna produkt en lång historia och kulturell betydelse. Vi vet vad snus är och det gör att vi känner oss trygg med det. Heets cigaretter är däremot en nyare produkt och har en mer begränsad distribution.

Det här får ju betydelse när vi ser på saker som omdömen. Om du vill få en bättre bild av hur bra en viss ersättningsprodukt till cigaretter är så hjälper det ju att fler har uttalat sig. Så blir det för det mesta med snusprodukter. Detta oavsett om det rör klassiskt snus eller vitt snus med galen smak.

snussmaker
Det finns många intressanta smaker på nikotinpåsar

Tillgänglighet får också betydelse

Svenskt snus finns i många länder runt om i världen och du kan köpa det online med snabb leverans. Heets tobakspinnar finns för närvarande i ett begränsat antal länder, främst i Asien och Europa. Du kan handla Heets online men det är inte lika enkelt tillgängligt som snuset är.

Är Heets eller snus ditt bästa val?

Vi kan med säkerhet säga att både Heets och snus är ett mindre skadligt alternativ till att röka vanliga cigaretter. Det är dock viktigt att överväga de potentiella hälsoriskerna och reglerna kring användningen av rökfria tobaksprodukter och att fatta ett välgrundat beslut baserat på individuella preferenser och hälsoproblem.

Om vi sammanfattar alla punkter här ovan så tycks ändå snuset vinna. Detta såvida det inte är viktigt för dig att få ett alternativ som känns precis som att röka utan att vara vanliga cigaretter.