Lär dig att spela ett instrument för hälsans skull

Vi mår bra av musik, det är ju ingen hemlighet. Du kan gå från sur till superglad genom att höra en låt. Men visste du att du även kan må bättre av att själv spela ett instrument?  Det spelar ingen roll hur gammal du är. Det är aldrig för sent att lära sig spela ett instrument!

Välj rätt instrument för dig

Till att börja med är det klokt att se på möjliga instrument. Många väljer gitarr eftersom detta instrument är så enkelt att ta med. Det är inte lika dyrt och otympligt som ett piano. Gitarren är ju också det där instrumentet som vi ofta förknippar med social samvaro.

Kanske är det din dröm att vara den där personen som plockar fram gitarren vid lägerelden och spelar ackorden till låtarna som alla kan sjunga med i. Det här är ju helt klart en aktivitet och situation som bidrar till god hälsa och glädje.

Att spela och sjunga med andra kan kanske rentav bromsa åldrandet och hindra för tidig demens! När du tänker på den saken så är det klart att du genast ska välja ett instrument och komma igång. Det går att spela och sjunga tillsammans med andra med el-piano såväl som med andra instrument men gitarren är svår att slå vid lägerelden. Flöjt hindrar ju att du sjunger med men visst kan detta instrument också bidra med en massa glädje.

De bästa instrumenten för att komma igång snabbt är:

  • Gitarr
  • El-piano
  • Bongotrumma
  • Fiol
  • Ukulele
  • Flöjt

spela flöjt

Måste du vara musikalisk för att spela instrument?

En del tycker att de är musikaliska för att de älskar musik men om vi diskuterar vem som är musikalisk med folk som lär ut musik så krävs det förstås lite mer för att fylla denna definition. Men det är inte så att du måste ha perfekt gehör för att kunna lära dig ett instrument och må bra av detta.

Målet måste ju inte vara att bli så bra att du får jobb i storband. Det räcker gott och väl att kunna kompa eller bara spela låtar som du tycker om. Precis som att du mår bra av att träna hemma så kan du känna ett rus och lust i livet av att sitta och lira på ett instrument med jämna mellanrum. Det blir en hobby som du givetvis har rätt till oavsett hur musikalisk du är.

Stimulera din hjärna med musik

När du tränar eller kör skrattyoga så är det en viss del av din hjärna som aktiveras och när du lyssnar på musik så är det en annan del som aktiveras. Något som är viktigt är att olika delar av hjärnan har starka kopplingar och det här kräver träning. Träning av hjärnan innebär olika stimulerande aktiviteter som att spela spel som schack eller att spela ett instrument.

Det fina är att du då du spelar ett instrument kan stärka kopplingen mellan den vänstra och den högra hjärnhalvan. Det här är något som kan påverka din intellektuella förmåga på ett mycket positivt sätt. Det här är ju en stor vinst rent hälsomässigt både nu och i framtiden så visst ska du välja ett instrument och komma igång.

Det går lika bra att lyssna på musik

Nu ska det sägas att det faktiskt också är bra att bara lyssna på musik. Du kommer att få godare hälsa även av detta. Om du känner att det är för mycket för dig att börja med ett instrument så kan du lika gärna lyssna på musik du tycker om. Det här kan verka avkopplande och därmed fungera mot stress.

Musik är ett intresse för livet

Det fina med musik är att du alltid kan utvecklas och lära dig nytt. Inte bara på så vis att du upptäcker ett instrument. Musiken följer med dig genom livet och då du tar för vana att lyssna och spela så kommer du att upptäcka nya sidor av denna konst. Det är något som är mycket bra för din hjärnhälsa såväl som för resten av kroppen.

Om du lär dig ett instrument så kan du alltid ta nya kurser och upptäcka nya musikstilar med samma instrument. Det blir en livslång hobby som du aldrig kommer att tröttna på!